1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Димов: Къмпингуването трябва да се регламентира и да спре изхвърлянето на отпадъци на плажовете

Министър Димов: Къмпингуването трябва да се регламентира и да спре изхвърлянето на отпадъци на плажовете

Статистиката от събраните отпадъци по време на кампанията на БТВ по години сочи, че те намаляват

В Закона за туризма трябва да бъде регламентирано къмпингуването и да има правила, които да се спазват. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който се включи в почистването на плажа Корал като част от кампанията „Да изчистим България заедно“ на бТВ.

Министърът извади три чувала пластмаса от няколко квадратни метра на Корал. “Няма как да си любител на природата и да замърсяваш така.  Истинското опазване на околната среда започва от главата и сърцето”, каза Нено Димов. В района при плажа имаше видими следи от палатки и замърсяване на метри от морския бряг, а мястото беше превърнато в нерегламентирано сметище.

„Опазването на околната среда означава да няма безразборно изхвърляне на боклуци и това трябва да бъде уредено законово. За да се научим как да мислим по-природосъобразно, трябва да знаем какво казва законът – какво може и какво не може. Това изхвърляне на отпадъци на плажа от къмпингуващи определено трябва да бъде забранено”, категоричен беше министърът. Той е убеден, че когато има регламент, ще може да се налагат и безусловни санкции.

Статистиката от събраните отпадъци по време на кампанията на БТВ по години сочи, че те намаляват. През 2013 г. са събрани и депонирани около 26 000 т, а през миналата – под 5000 т. Това показва устойчивост и е част от образователната акция на БТВ, посочи минвистърът. МОСВ традиционно подкрепя кампанията, като отваря депата за отпадъци за депониране без такси за общините в дните на кампанията.

Около 150 служители от централната администрация на МОСВ, РИОСВ – София, ИАОС и ПУДООС бяха част от големия отбор на „Да изчистим България заедно“ и почистиха Ловния парк в София. В акцията се включиха и зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков. За часове бяха събрани около 1 тон отпадъци, които ще бъдат транспортирани с камиони на ПУДООС до завода за боклук. При почистването доброволците се натъкнаха на различни находки – тротинетка, кантар, матраци и автомобилни гуми, но най-много бяха фасовете около беседките и пейките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.