1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Споразумението за свободна търговия СЕТА влиза в сила днес

Споразумението за свободна търговия СЕТА влиза в сила днес

Малките предприятия ще спестяват време и пари

Търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА, влиза в сила от 21 септември. Засега то ще бъде прилагано "предварително", докато не получи утвърждаване от парламентите на всички държави в ЕС, пише dir.bg.

Досега СЕТА бе одобрено от Европейския съвет и от Европейския парламент. СЕТА предоставя за предприятията от ЕС, независимо от техния мащаб, нови възможности за износ към Канада.

Споразумението ще позволи на предприятията от ЕС да спестяват годишно до 590 милиона евро - сума, която досега плащат за мита върху стоките, изнасяни за Канада. От утре СЕТА премахва митата за 98 на сто от стоките, обменяни между ЕС и Канада.

По силата на споразумението дружествата от ЕС ще получат достъп до канадски обществени поръчки, съобщи Еврокомисията. Малките предприятия ще спестяват време и пари, например като избягват двойните изисквания за изпитание на изделията, дългите митнически процедури и скъпоструващите правни разноски. Ще бъдат създадени нови възможности за европейските земеделци и производители на храни - те ще могат да изнасят за Канада сирене, вино и спиртни напитки, плодове и зеленчуци.

На пазара в ЕС ще бъдат внасяни само стоки и услуги, които напълно отговарят на всички европейски изисквания. Внасяните по СЕТА стоки ще бъдат съобразени с условията за безопасност на храните, включително за генетично изменените изделия или забраната за продажба на обработвано с хормони говеждо месо. ЕС и Канада подписаха СЕТА на 30 октомври 2016 година.

Падат и визите за граждани при пътувания между страни от ЕС и Канада.

На 15 февруари тази година ЕП одобри споразумението. На 16 май Канада ратифицира СЕТА. Така стана възможно временното прилагане на споразумението. СЕТА ще бъде прилагано изцяло, след като всички държави от ЕС го ратифицират според националните си конституционни изисквания. когато СЕТА влезе изцяло в действие, нова съдопроизводствена система в областта на инвестициите ще замени действащия механизъм за уреждане на спорове между инвеститор и държава.

В Европа 31 милиона работни места зависят от износа. Износът на стоки за един милиард евро подкрепя създаването на 14 000 работни места в ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.