1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ обсъди приоритетите по околна среда за Българското председателство на Съвета на ЕС

МОСВ обсъди приоритетите по околна среда за Българското председателство на Съвета на ЕС

Присъстваха представители на бизнеса, браншови организации, експерти от МОСВ и други министерства и ведомства

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова проведе общественото обсъждане в рамките на РГ „Околна среда“ и представи приоритетите и основните цели, които си поставяме като държава председател на Съвета на ЕС – 2018 г. Присъстваха представители на бизнеса, браншови организации, експерти от МОСВ и други министерства и ведомства.

Основните приоритети на европейско ниво в рамките на програмата на Триото са преходът към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите, намаляването на въздействието върху околната среда, устойчивият растеж посредством екоиновации и прилагането на договореностите по Парижкото споразумение в областта на климата. Зам.-министър Атанаска Николова подчерта, че целта на трите ротационни председателства е  създаване на благоприятстваща среда и условия за прилагане на екоиновативни решения чрез законодателни и политически инициативи. Общата цел на Председателството е запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и „зелена икономика“.

Акцент бе поставен върху Пакет „Кръгова икономика“, „Законодателно предложение в областта на повторно използване на водите“, „Стратегия на ЕС относно предотвратяване на отпадъците от пластмаса“ и „Инициатива на ЕС относно взаимовръзката между химикали, отпадъци и продукти“. Николова посочи, че в областта на климата и в случай че преговорният процес не завърши по време на Естонското председателство, България ще работи за финализиране на досиетата за секторите извън Схемата за търговия с емисии.

Националните приоритети, по които МОСВ ще работи по време на Председателството, са подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез инициативи, свързани с популяризиране на използването на различни механизми, включително и иновативни решения. Това ще бъде и главна тема на Конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще се организира съвместно с Европейската комисия и ще се проведе в периода 5-6 февруари 2018 г. Зам.-министърът покани представителите на бизнеса и организациите да участват с иновативни решения и идеи в конференцията. Тя ще има собствен сайт и желаещите да участват могат да подават заявки чрез него, както и в паралелното изложение по време на форума.

Друг приоритет за МОСВ е по-доброто прилагане на законодателството на Европейския съюз, което е ключова цел и на съюза. По тази тема изказвания направиха повечето от участниците, като присъстващите се обединиха около необходимостта от реални и ориентирани към конкретни резултати мерки. Подчертана бе ключовата роля на общините в прилагането на мерките в областта на околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.