1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Токсична замразена риба на родния пазар

Токсична замразена риба на родния пазар

Изследване на „Активни потребители“ с шокиращи резултати

Риба с нива над допустимото съдържание на манган и кадмий се предлага на пазара у нас. Сравнителното изпитване на тежки метали е извършено от асоциация „Активни потребители“. Открити са и нередности с етикетирането на продуктите. От своя страна изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на риба и рибни продукти „БГ ФИШ“  Йордан Господинов опроверга данните с аргумента, че подобни твърдения целят сензация.

Анализът на данните от Системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи сочи, че тежките метали са основни замърсители в рибата с 1410 случая.

Справка в Системата показва също общо около 5 400 сигнала за нередности  или опасности в рибни продукти. Оказва се, че рибата е най-рисковата храна, защото при нея шансът да попадне опасен продукт е поне 5 пъти по-голям, отколкото при другите месни продукти. Информацията се съдържа на сайта на „Активни потребители“ и придружава таблиците с резултатите от изследването.

Йордан Господинов заяви, че Асоциацията на производителите на риба и рибни продукти „БГ ФИШ“ ще започне разследване по случая. Фирмите в бранша имат сериозни  контрагенти в скандинавски и западноевропейски страни. Секторът у нас осигурява заетост, а 3/4 от внесената риба е предназначана за реекспорт.

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.