1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Следи от фипронил бяха открити в близо сто готови продукта в Германия

Следи от фипронил бяха открити в близо сто готови продукта в Германия

Опозицията в германския парламент отправи остри обвинения срещу службите за сигурност на храните

До края на септември контролните органи са проверили близо 500 проби. При 25 теста замърсяването е било над допустимото.

Веществото е попаднало чрез замърсени яйца в яйчен прах, ликьор, салати с майонеза и тестени продукти. Експерти обвиняват правителството на Ангела Меркел, че прикрива действителните размери на скандала. Властите не прилагали достатъчно строго изискванията за сигурност на храните и така предотвратили принудителното изтегляне на големи партиди продукти от пазара. Според запознати скандалът вече се е пренесъл на правителствено ниво, където спорът за контролите се води между федералното правителство, провинциалните кабинети и европейските контролни органи.

Опозицията в германския парламент отправи остри обвинения срещу службите за сигурност на храните. От там се оправдават, че не са имали правно основание да наредят изтегляне на стоки от магазините. Според Зелените и Лявата партия правителството не е искало да разгласява резултатите от проверките преди изборите на 24 септември, за да не рискува да загуби гласове.

Левите насочват критиката си най-вече срещу земеделския министър Кристиан Шмит. Според тях цялата система за контрол на храните в страната не действа достатъчно добре и трябва да бъде концентрирана в един федерален орган. Шмит обаче изтъкна, че това е единствено в правомощията на провинциите, както е записано в конституцията на Федералната Република.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.