1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Три телескопични челни колесни товарача Schäffer, използвани във фабрика за дървесен чипс

Три телескопични челни колесни товарача Schäffer, използвани във фабрика за дървесен чипс

Особено гъвкавите приложения на машината са обезпечени от широка гама работни органи

Дървопреработвателната компания, управлявана от Карл Копърмюлер, произвежда ежегодно 80,000 m3 дървесен чипс. Защо компанията разчита на три мощни челни телескопични товарача Schäffer, ни разказва при нашето посещение на място в Гангкофен, Долна Бавария, Германия, нейният собственик.

Карл Копърмюлер основава своята компания за дървесен чипс през 2007 година. Днес в нея работят 6 служители, а автомобилният й парк е наистина несравним. В допълнение към разнообразните камиони с контейнери за дървесни стърготини, разтоварващи се контейнери, както и сортировъчни и съчленени камиони с подвижни подове, компанията разполага и с три телескопични колесни товарача  Schäffer. Няма съмнение, че тези машини не стоят безучастно, а работят на пълен капацитет: компанията произвежда годишно 80,000 m3 дървесен чипс, като занапред количеството ще се увеличава. Машините трябва да изпълняват широк спектър от задачи: товарене на дървесина от горите, транспортирането й по пътищата, донасяне и разделяне на дървените трупи, транспортиране на обемни или насипни товари, както и зареждане на сортировъчни машини и контейнери.

Карл Копърмюлер все още си спомня решението за закупуване на първия си товарач Schäffer модел 9310 T, през 2009. “Исках компактна машина, която да бъде използвана постоянно за товарене. И все пак основният критерий беше, машината да може да се транспортира в контейнер чрез камион. По  този начин тя може да бъде доставена на различни локации, давайки ни логистична гъвкавост”. Предприемачът Копърмюлер също така държи товарачът да бъде със задвижване на четирите колела. “Ние тествахме и класически телескопични товарачи. Въпреки че те можеха да повдигнат товара на по-голяма височина, са далеч от маневреността, скоростта и видимостта на телескопичните колесни товарачи с централна товарна колона, предлагани от Schäffer. Също така товарачите Schäffer, оборудвани с кофа с горен ръб на разтоварване, могат да изсипят дървесния чипс до 9 метра височина. Бързо взехме решението да се спрем на Schäffer. Никой друг производител не можеше да предложи телескопичен колесен товарач с този работен капацитет.”

Последваха моделите 9510 T през 2011, 9630 T през 2016 и 9660 T в началото 2017, заменяйки първият 9310Т. “Днес всеки от тези три телескопични колесни товарача работи между 400 и 1000 работни часа годишно. Ето защо те са ключовите машини в нашата компания, където абсолютната надеждост е най-важна. Дори и първият Schäffer показа, че можем да разчитаме на тези машини, така че нашите решения в годините за закупуване на нови телскопични колесни товарачи се насочиха отново много бързо към Schäffer,” обясни Карл Копърмюлер с видимо удовлетворение.

Еднакво доволен е и неговият служител Херберт Реш: “Забавно е да работя с товарачите Schäffer – дори и след няколко часа непрекъсната работа. Просторните кабини дават перфектна видимост във всички посоки, което е много важно при маневриране в нашите складови халета и при машината за сортиране. Товарачът има малък радиус на завиване, което е предимство.” Херберт Реш се радва на комфорта, който предлагат всички телескопични колесни товарачи. “Всички товарачи са оборудвани с Load Sensing на натоварването, крайна позиция на разтоварване, климатик и радио подготовка.”

Също така за собственика е било изключително важно всички товарачи да бъдат боядисани със специалните корпоративни цветове на неговата компания. “Както всички други наши машини, така и трите товарача Schäffer са боядисани брилянтно с жълтия цвят на Копърмюлер.” Собственикът е имал и други специални желания. “За мен беше важно дървесните трески да не проникват в телескопичните рамена на машините. В крайна сметка обработваме дървесния чипс с размери от 15 мм и нагоре. За да обезопасят раменете, Schäffer много бързо намериха подходящо решение под формата на уплътнителни панели и защитни гумени подложки. Товарачите Schäffer са проектирани изцяло според тяхната спецификация, така че моите специални желания да бъдат изпълнени директно по време на работа на машината.”

Особено гъвкавите приложения на машината са обезпечени от широка гама работни органи, които могат да се сменят между трите товарача. Освен кофите с горен ръб на разтоварване, Карл Копърмюлер също използва кофи с грапи и приспособление за разцепване на дървени трупи. “Кофата с грапа ни помага да съберем бързо дървесния чипс.

Също така я използваме за товарене и начупване на дънери, клони и пръчки.” Най-мощният работен орган, който използваме при нашите товарачи, е приспособлението за разцепване на дървени трупи. “Този хидравлично задвижван работен орган влиза в употреба, когато дървените трупи са прекалено големи за надробителя. Благодарение на мощната хидравлика на третата хидравлична линия, няма практически никакви ограничения какъв ще бъде диаметърът на дървените трупи. Шумът от разцепване на трупите, генериран от разпределителя, е най-доброто от мощността на тези товарачи.”
Машините произвеждат 80,000 куб.м. дървесен чипс годишно. Но Карл Копърмюлер е наясно, че товарачите преместват много повече от това количество дървесен чипс за една година. “По принцип нашите товарачи преместват много повече дървесен чипс от общо произведения за една година. Независимо дали събират клони от площадката, зареждат сортировъчната машина с дървесен чипс, преместват го след сортиране, подреждат го в склада или го пълнят в транспортни контейнери, товарачите Schäffer преместват всюеки един чипс няколко пъти.” Карл Копърмюлер е особено впечатлен от скоростта, с която товарачът 9660 T, оборудван с кофа с горен ръб на разтоварване и голям обем, пълни неговите съчленени камиони с плъзгащ се под (с обем от 94 куб.м.): “Камионът е напълнен за по-малко от двадесет минути.”

И за в бъдеще? “Ако бизнесът продължава да расте с обнадеждаващи темпове, очаквам с нетърпение новите модели телескопични товарачи, които Schäffer ще предложи на пазара,” отговори Карл Копърмюлер с поглед, вперен към следващата демонстрационна машина, която със сигурност ще дойде много скоро в неговата компания.

За компания Schäffer:
Schäffer Maschinenfabrik GmbH е един от водещите производители на компактни, челни и телескопични товарачи, използвани в селското стопанство, градинарството, ландшавта и строителството, както и в други индустрии.  От специализираните ниски компактни товарачи до телескопичните колесни товарачи с шарнирна връзка с работно тегло от 13 тона, Schäffer е един от водещите доставчици на съчленени (с шарнирна връзка) товарачи в Европа. Schäffer е известна като новаторска и гъвкава международна компания с изключително широка гама от продукти. Научете повече на www.schaeffer.de/en.
Официален представител на Schäffer за България е Булагро Машини АД: www.mashini.bulagro.bg/schaeffer-lader.

Технически данни

 

9510 T

9630 T

9660 T

Мощност

81 kW / 110 кс

90 kW / 123 кс

115 kW / 157 кс

Работно тегло

7000 - 8100 кг

8000 - 9300 кг

11,000 - 13,000 кг

Височина на повдигане

5300 мм

5300 мм

6100 мм

Повдигаща мощност

3800 кг

4200 кг

5300 кг

Височина на машината

2690 мм

2740 мм

2970 мм

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.