1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От нов спад на изкупните цени се опасяват млекопроизводителите в Германия

От нов спад на изкупните цени се опасяват млекопроизводителите в Германия

В началото на септември маслото удари рекордни стойности

От нов спад на изкупните цени се опасяват млекопроизводителите в Германия. Причината – нарасналите доставки към мандрите. Към момента продукти като маслото и млякото се предлагат на рекордни цени в търговските вериги.

През 2015-та и 2016 година цените бяха на дъното, след това плавно тръгнаха нагоре, защото фермерите драстично намалиха млеконадоя и предоставените на преработвателите количества. С покачването на цените обаче, особено на маслото, доставките отново нараснаха.

В момента се водят преговорите за изкупните цени през първото полугодие на 2018-та. На фона на падащите котировки на международните борси германските мандри предлагат на стопаните цени, които може и да не покрият разходите им. По думите на браншовия съюз на млекопроизводителите следващата криза е неизбежна и много земеделски стопанства ще срещнат сериозни затруднения.

В момента средната изкупна цена за килограм сурово мляко е 38 евроцента, с 3 цента повече, отколкото през лятото. Тази цена е достатъчна за покриване на ежедневните разходи, твърдят фермерите, но не и за връщане на кредитите, взети по време на кризата. Тогава за килограм мляко се плащаха и под 20 цента, докато браншовиците настояват за минимум 40 цента.

В началото на септември маслото удари рекордни стойности. Пакетче от 250 грама се продаваше на дребно за 2 евро.

Към днешна дата доставките на сурово мляко са с 3 процента над миналогодишните, сходна е ситуацията и във Франция. Това означава, че изкупните цени най-вероятно ще бъдат понижени, опасяват се фермерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.