1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобално намаляване на популациите от насекоми

Глобално намаляване на популациите от насекоми

Сериозна заплаха за биологичното разнообразие на Земята виждат германски ентомолози

Група изследователи от Великобритания, Холандия и Германия предупредиха, че насекомите в Германия са намалели с три четвърти за последните 27 години, пише dir.bg.

От 1989 година, с помощта на специални капанчета за насекоми, ентомолозите вземат проби от инсектите от 63 места в Германия. За 27 години броят на пробите е над 1500.

Плашещото е, че общата маса уловени насекоми за този период е намаляла със седемдесет и шест процента, т.е повече от три четвърти от тази в началото на изследванията.

Учените нямат категоричен отговор на въпроса за причината за подобно намаляване на популациите на насекоми, но отчитат, че с висока доза вероятност, виновни са пестицидите и глобалното затопляне.

Случващото се представлява сериозна заплаха за биологичното разнообразие на Земята, отчитайки изключително важната роля, която играят насекомите не само при опрашването на много растителни видове, а и факта, че те са важни звена в хранителната верига.

Насекомите не само служат за храна на много птици и бозайници, но и преработват храната в обратния и път от разлагането на растителни и животински останки към минерализацията и повторното включване на тези вещества в жизнения цикъл на растенията и хранещите се с растения животни в основата на хранителната пирамида, затваряйки кръговрата.

Професор Дейв Гулсон от университета в Съсекс - участник в изследването, коментира, че изглежда, човечеството е превърнало огромни площи от биосферата в непригодни за живот на насекомите, а ако ги загубим, тогава всичко ще рухне, настъпва екологичен Армагедон.

Преди месец учени от Швеция и Русия доказаха с общо изследване, че за последните 2 десетилетия скоростта на топене и деградиране на вечната замръзналост в арктическия шелф в Източносибирско море (най-студеното от огърлицата арктически морета от Гренландия през европейската и азиатски акватории до Беринговия проток) е с порядък по-голяма от очакваното.

Когато разтопената зона стигне до дълбочините с метанхидрати, това ще доведе до усилване на отделянето на метан хиляди пъти спрямо сегашното: грамове на квадратен метър спрямо сегашните милиграми. Имайки предвид, че метанът е почти 30 пъти по-силен парников агент от набедения за основен злодей въглероден двуокис, това би довело до неочаквани и много опасни последици за парниковия ефект на планетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.