1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. НИМХ – БАН обяви жълт код в 11 области на страната

НИМХ – БАН обяви жълт код в 11 области на страната

Очакват се значителни валежи от дъжд със сумарни количества за денонощието между 10 и 30 л/кв.м

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) издава предупреждение от първа степен (жълт код) за потенциално опасни метеорологични явления в единадесет области от Западна България за 23 октомври 2017 г. Очакват се значителни валежи от дъжд със сумарни количества за денонощието между 10 и 30 л/кв.м, локално до 40 л/кв.м. Валежите ще продължат и след полунощ.

Очаквани изтензивни валежи:

Дунавски басейн: в долното течение на р. Искър, в горното и средно течение на р. Осъм, във водосбора на р. Росица (приток на р. Янтра)

Черноморски басейн: реките Средецка и Русокастренска

Източнобеломорски басейн: в долното течение на р. Тунджа, родопските притоци на р. Марица

Западнобеломорски басейн: в средното и долно течение на р. Струма и по целите водосбори на реките Места и  Доспат

Прогнозирани интензивни валежи в следващите 72 часа от АЛАДИН-България:

Дунавски басейн:

  • във водосборите на реките Малък Искър и Златна Панега, по целия водосбор на р. Вит, както и в горните части от водосбора на р. Осъм около 18:00 UTC (+3 часа местно време) на 23 октомври.
  • в горните и средни части от водосбора на р. Янтра около 00:00 UTC (+3 часа местно време) на 24 октомври.
  • във водосбора на р. Хърсовска около 04:00 UTC (+3 часа местно време) на 24 октомври.

Черноморски басейн:

  • в долните части от водосбора на р. Провадийска около 04:00 UTC (+3 часа местно време) на 24 октомври.

Източнобеломорски басейн:

  • в горните части от водосбора на р. Марица и във водосбора на р. Тополница около 18:00 UTC (+3 часа местно време) на 23 октомври 2017 г.
  • в горните части ор водосбора на р. Тунджа, в средните части от водосбора на р. Марица (р. Чепеларска, р, Рахманлийска, р. Банска), в средните части от водосбора на р. Арда (р.Върбица), както и във водосбора на р. Бяла около 00:00 UTC (+3 часа местно време) на 24 октомври 2017 г.
  • в долните части от водосбора на р. Марица (р. Балтница, р. Овчарица, р. Соколица) около 10:00 UTC (+3 часа местно време) на 24 октомври 2017 г.

Западнобеломорски басейн:

  • в долните части от водосбора на р. Струма, в целия водосбор на р. Места, както и в горното течение на р. Доспат около 18:00 UTC (+3 часа местно време) на 23 октомври 2017 г.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в:

Дунавския басейн речните нива в басейна ще се задържат без изменения. От следобедните часове на 23 и на 24 октомври в резултат на валежи, водните нива в басейна ще започнат да се повишават, като повишенията ще започнат първо в реките от западните части на басейна, а през нощта и в тези от централните и източни части. От следобедните часове на 24 октомври в реките от западните части на басейна ще започне понижение на нивата, като на 25понижението на речните нива ще е вече в целия басейн. Повишения ще са възможни все още само в долните течения на основните реки, следствие на оттичане. По-значителни повишения се очакват  във водосборите на реките Вит, Осъм и Янтра. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. В периода 23-24 октомври опасност от поройни наводнения ще има:

  • във водосбора на р. Малък Искър и р. Златна панега, в средното и горното течение на р. Вит, в средното и горното течение на р. Янтра (р. Росица, р. Лопушница, р. Дряновска) около 18:00 UTC (+3 часа местно време) на 23 октомври.
  • в централните части от водосбора на р. Янтра (р. Веселина и р. Белица) около 13:00 UTC (+3 часа местно време) на 24 октомври.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 22, 23 и 24 октомври ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и утре речните нива във водосбора ще се задържат без съществени изменения. От вечерните часове на 23 и на 24 ще има повишения на водните нива като по-съществени ще бъдат във водосборите над яз. „Панчарево“ и реките Владайска,  Лесновска,  Блато,  Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега. На 24 и 25 октомври ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 23, 24 и 25 октомври, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. На 23 и 24 октомври в резултат на валежи, повишения ще има в реките от целия водосборен басейн на р. Янтра. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 23, 24, 25 и 26 октомври водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и утре речните нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 24- 26 октомври се очакват повишения на речните нива вследствие на валежи, през първия ден главно в горните части на водосбора, от 25 – и в долните части. От вечерните часове на 25ще започне процес на понижение на речните нива във водосбора, като вследствие оттичане ще има повишения на речните нива в долното течение на основната река до ранните сутрешни часове на 27 октомври. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. На 24 октомври вследствие на валежи се очакват краткотрайни незначителни повишения на речните нива реките от целия басейн. На 25 октомври по-съществени повишения ще има в южночерноморските реки (Средецка, Факийска, Велека).

Източнобеломорски басейн: речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 23, както и на 24 и 25 октомври в резултат на валежи речните нива в басейна ще се повишават.

  • На 24 октомври по-значителни ще бъдат повишенията на водните нива в горното и средното течение на р. Тунджа, в старопланинските и родопските притоци на р. Марица, както и в долните части от водосбора на р. Арда.
  • На 25 октомври значителни ще са повишенията на нивата в реките от средните и долни части от водосбора на реките Марица и в целите водосбори на Арда, Бяла и Тунджа.
  • Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа , че водното ниво на р.Съзлийка при Гълъбово се очаква да премине жълтия праг за предупреждение в късните вечерни часове на 25.10. Водното ниво на р.Тунджа при Ямбол се очаква да премине жълтия праг за предупреждение в късните вечерни часове на 25 октомври. Водното ниво на р.Тунджа при Елхово се очаква да премине жълтия праг за предупреждение в следобедните часове на 26.10.
  • Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Елбасан дере при Крумовград се очаква да премине жълтия праг на предупреждение в късните вечерните часове на 24 октомври.
  • В периода 23-24 опасност от поройни наводнения ще има в горните части от водосбора на р. Тунджа около 18:00 UTC (+3 часа местно време) на 23 октомври и в долните части от водосбора на р. Марица (Курмуджа, Блатница, Овчарица, Соколица) около 13:00 UTC (+3 часа местно време) на 24 октомври.
  • Западнобеломорски басейн: днес речните нива в басейна ще се задържат без съществени изменения. От обедните часове на 23 октомври, вследствие на валежи, ще започнат повишения на водните нива в басейна, който ще продължат и на 24 и 25 октомври. По-значителни ще бъдат в горното течение на р. Места и в средното течение на р. Струма. От следобедните часове на 25 октомври речните нива в басейна ще започнат плавно да се понижават.

    В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

     Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.