неделя, 21 Юли 2019, 15:35
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
26 Окт 2017 17:25 | Новини

Европейската комисия обмисля нови, по-кратки срокове за употребата на глифозат

Решението обаче трябва да бъде взето до 15 декември

Европейската комисия обмисля нови, по-кратки срокове за употребата на глифозат
Оцени статията
|

Отново без гласуване приключи поредното обсъждане на въпроса за глифозата. Постоянната комисия за растения, животни, храни и фуражи не прие предложението за удължаване на срока с нови 10 години, Европейската комисия обмисля нови, по-кратки срокове за употребата на глифозат.

При дискусиите в Брюксел стана ясно, че предложеното удължаване на разрешителното за употребата на хербицида с нови 10 години няма да намери квалифицирано мнозинство. Такова обаче няма и от страна на противниците, така че Европейската комисия дори не постави въпроса на гласуване. Наблюдатели предполагат, че ще бъде изработен нов вариант с по-кратки срокове – 5 или 7 години.

Преди заседанието на Постоянната комисия, Европейският парламент гласува декларация, с която настоява до 2022 година глифозатът да бъде забранен изцяло, а до тогава да се използва само при определени условия. Според източници от Брюксел, това означава, че краят за препарата ще настъпи най-късно през 2024 година. Решението обаче трябва да бъде взето до 15 декември, тъй като сегашният срок изтича в края на годината.

Спорът се води още от миналата година, когато Комисията се видя принудена самостоятелно да удължи разрешителното с година и половина, тъй като и тогавашните гласувания не доведоха до ясен резултат.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker