1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Mинистър Димов увери, че няма опасност от замърсяване от депото в Бургас

Mинистър Димов увери, че няма опасност от замърсяване от депото в Бургас

По първоначална оценка възстановяването му ще отнеме около месец и половина

Mинистърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Бургас Димитър Николов  отново бяха  на площадката на депото за битови отпадъци, което ползват 9 общини, и  е с повредена дренажна система  от обилните валежи преди дни. Министърът и кметът на Бургас обсъдиха спешните мерки за определяне на местата за временно съхранение на отпадъците от тези общини до възстановяване на работата на депото.

Подготвяме спешни мерки за затвореното депо, които ще предложим на правителството и очаквам да бъдат одобрени на извънредно заседание още в понеделник, съобщи министърът. По първоначална оценка възстановяването му ще отнеме около месец и половина, защото има и свлачищни процеси. Не е установено изтичане на дренажни води от депото и няма опасност от замърсяване на почвите и водите в района, увери министър Димов.  

Министърът е изпратил писмо до областния управител на Бургас да следва указанията на Регионалната инспекция по околната среда и водите до определяне на местата за временно съхранение на отпадъците.

Министър Димов похвали  работата на оператора на депото, община Бургас за бързите действия по възстановяване на защитната дига на депото, почистените отводнителни канавки и възстановените вътрешни пътища в депото.

Другият обект, засегнат от наводненията - Пречиствателната станция в Горно Езерово,  работи от вчера, но почистването на площадката продължава.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.