1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повече от 1 милиард евро ще трябва да платят млекопроизводители в Италия заради превишени млечни квоти

Повече от 1 милиард евро ще трябва да платят млекопроизводители в Италия заради превишени млечни квоти

Магистратите са отхвърлили жалба на страната срещу съответното решение на Европейската комисия

Повече от  1 милиард евро ще трябва да платят млекопроизводители в Италия заради превишени млечни квоти. Това става ясно от постановление на Европейския съд. Магистратите са отхвърлили  жалба на страната срещу съответното решение на Европейската комисия.

В периода 1995 до 2002 година италианските фермери са доставили повече мляко към мандрите, отколкото е било разрешено в рамките на отпуснатата на страната квота. Във връзка с това Италия е трябвало да плати почти 1,4 милиарда евро. С разрешение на Европейския съвет страната е погасила задълженията, но при условие, че млекопроизводителите върнат сумата в хазната. Уговорено е това да стане с различни по размер суми, но в рамките на най-много 14 години. Този срок изтича през 2018-та.

През 2010 година обаче италианските власти издадоха разпоредба, с която отложиха плащанията с 6 месеца заради тогавашната криза в млечния сектор. Рим уведоми Брюксел, откъдето обаче се усъмниха дали тази мярка няма да се отрази на европейския вътрешен пазар. Според Европейската комисия с отлагането на плащанията италианското правителство е оказало освен това непозволена държавна помощ. Затова Брюксел настоя властите в Италия незабавно да изискат от фермерите изплащането на всички дължими суми. По думите на сегашният земеделски министър на Италия, Маурицио Мартина, ситуацията представлява тежко наследство от миналото, породено от тогавашните политически решения. Цялата процедура и решението на съда показвали за пореден път недостатъците на системата на млечните квоти, изтъкна Мартина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.