1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пчелари от цялата страна протестираха днес пред Министерството на земеделието

Пчелари от цялата страна протестираха днес пред Министерството на земеделието

Производителите настояват още за отваряне на схемата "де минимис"

Пчелари от цялата страна протестираха днес пред Министерството на земеделието. Производителите недоволстват заради неизплатените субсидии на биопчеларите, намаленият период за преход от конвенционално към биопчеларство и липсата на минимална помощ de minimis за сектора.

Протестът започна с подписването на обща декларация, адресирана до земеделския министър Румен Порожанов. В нея стопаните изложиха исканията си. Едно от тях е промяната на Наредба 1 от 2013-та година.

Производителите настояват още за отваряне на схемата "де минимис". По техни думи годината е била изключително трудна. Това подтиква и Николай Желязков да измине пътя от Плевен до София с надеждата, че гласът му ще бъде чут.

Малко след започването на протеста заместник - министър Цветан Димитров покани пчеларите на разговор в земеделското ведомство. Резултатите: преходиния период към биологично пчеларство няма да се удължи, но ще се провери има ли пари за отпускане на средства по де минимис. Предстои нова среща между зам-министър Димитров и стопаните през следващата седмица.

Подробности в новините на телевизия Агро ТВ

Aвтор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.