1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. За изминалата седмица БАБХ извърши близо 2500 проверки в цялата страна

За изминалата седмица БАБХ извърши близо 2500 проверки в цялата страна

Издадени са 133 предписания и са съставени 43 акта

През изминалата седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха близо 2500 проверки в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене, от които 2394 по текущ  официален контрол и 50 по сигнали и жалби на граждани. Издадени са 133 предписания и са съставени 43 акта за установяване на административно нарушение, като 1 обект е с временно преустановена дейност.
 
В резултат на инспекциите са възбранени и насочени за унищожаване над
3750 кг. отработени мазнини, 39,45 кг. месни и млечни продукти (кайма, месни заготовки, кисели млека, течна сметана за готвене) с изтекъл срок на годност, без етикети и без документи, 3,09 кг. храни от неживотински произход (зеленчукови консерви, хлебна мая, майонеза, вафли, шоколади). Спрени от продажба са 56 кг. краве сирене със съдържание на немлечни мазнини.
 
Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите на Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние на обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност и пропуски в етикетирането. Установени са служители с лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.
 
Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 137 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 4 предписания и 5 акта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.