1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пчеларите получават около 2,4 млн. лв. държавна помощ „де минимис“

Пчеларите получават около 2,4 млн. лв. държавна помощ „де минимис“

Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията.

Пчеларите ще получат държавна помощ „де минимис“ в размер на около 2,4 млн. лв. Това стана ясно на среща между зам.-министрите на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и д-р Лозана Василева с представители на пчеларски организации. Средствата се очаква да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие“ в понеделник. Пчеларите ще получат парите до Нова година. Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията.

Помощта „де минимис“ ще бъде дадена за пчелини с от 20 до 200 кошери. В условията за отпускането й няма да се включва ангажимент за запазване на пчелните семейства с цел през пролетта стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период.
 

Обсъдено беше за следващата финансова година според възможностите на бюджета да се търси и възможност за целева кредитна линия, която да подкрепи пчелари, които са в преход към биологично производство. На срещата беше обявено и, че предстоят да бъдат направени проверки на пчелините у нас според анализа на риска от служители на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.