1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Средният доход на ферма в Австрия през миналата година е бил 28 хиляди евро

Средният доход на ферма в Австрия през миналата година е бил 28 хиляди евро

Аграрният износ от страната се е увеличил с 3 %

Заетите в селското и горското стопанство в Австрия отчитат ръст на доходите през миналата година. Данните са част от доклад на земеделското министерство във Виена. Средният доход на ферма през миналата година е бил 28 хиляди евро.

Има подобрения на пазара за млечни продукти, увеличен е износът на аграрни стоки, ръст има и при биоземеделието. След загубите от предишните години, фермерите отчитат ръст на доходите с 14 процента на годишна база, който е втори по размер, след Румъния. Най-голямото увеличение е при животновъдите, които угояват свине и говеда – 51 процента. На второ място с 31 на сто се подреждат стопаните на полски култури. Единствено в горското стопанство има спад на доходите, заради намаленото търсене на дървесина. Като причини за по-добрите резултати експертите посочват по-големите реколти, по-ниските разходи, както и по-големите субсидии, изплатени в сектора. Отрицателно влияние са имали метеорологичните условия и ниските изкупни цени за зърнени култури и мляко.

Напрежения в млечния сектор е имало през първото полугодие на 2016-та. След това цените са се стабилизирали на едно ниско ниво, преди да започнат да се покачват през есента, благодарение на намалените доставки и финансовата подкрепа от Брюксел. Зърнената реколта е била със 17 процента по-голяма от 2015-та, но това е довело до срив на изкупните цени, паднали с над 15 на сто. Аграрните експорти от Австрия са се увеличили с 3 процента, но остават под стойността на вноса – 11 милиарда. В биоземеделието е отчетен ръст от 5 процента при площите, достигнали 26 хиляди и 500 хектара, или една пета от всички аграрни площи в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.