понеделник, 22 Октомври 2018, 06:31
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
14 Ное 2017 17:14 | Новини

ЕК смята да приключи преговорите за свободна търговия с Мексико и държавите от Меркосур още преди края на годината

Пазарът в Южна Америка дава на европейските производители и търговци огромни възможности за развитие и експорт

ЕК смята да приключи преговорите за свободна търговия с Мексико и държавите от Меркосур още преди края на годината
Оцени статията
|

Европейската комисия смята да приключи преговорите за свободна търговия с Мексико и държавите от Меркосур още преди края на годината. Това стана ясно на съвещание на търговските министри от страните-членки в Брюксел. От Комисията заявиха, че искат да представят проектодоговорите още при срещата на Световната търговска организация в Буенос Айрес в средата на декември.

По думите на Сесилия Малмстрьом четирите държави от Меркосур представляват пазар с около 270 милиона потребители. След като преговорите между Меркосур и Съединените щати за обща зона за свободна търговия стигнаха задънена улица, Брюксел се надява, че има шанс да запълни създалия се вакуум.

Със своите 125 милиона жители Мексико представлява мост между Северна и Южна Америка, посочи още Малмстрьом. Затова този пазар също е важен за Европейския съюз.
Европейските фермери и най-вече говедовъдите се опасяват, че ще бъдат изместени от южноамериканците, които ще получат квоти за безмитен внос на месо. Най-силни в критиките си са френските месопроизводители. Президентът на френската федерация на говедовъдите, Жан-Пиер Фльори, се изказа остро срещу евентуални квоти за страните от Меркосур. Според него една трета от 80-те хиляди говедовъди във Франция няма да оцелеят, ако Европа отвори пазара си за месо от Южна Америка.

"Осъзнавам, че заради тези опасения ще има още дискусии", подчерта Малмстрьом. "Ние трябва обаче да мислим в много по-широки рамки и не бива да спираме заради тесните интереси на селските стопани", допълни тя. Пазарът в Южна Америка е осем пъти по-голям от канадския и дава на европейските производители и търговци огромни възможности за развитие и експорт, е мнението на Европейската комисия.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker