1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фермерите в ЕС ще пострадат най-много от Брекзит

Фермерите в ЕС ще пострадат най-много от Брекзит

Германия, Холандия и Франция ще загубят най-много от отпадането на този пазар

Близо 3 милиарда евро ще липсват всяка година в касата на Европейския съюз след като Великобритания напусне Общността. Това става ясно от изследване за последствията от Брекзит върху европейския бюджет и финансирането на Общата селскостопанска политика.

Досега най-големите нетни вносители в бюджета са били Германия и Великобритания с ежегодни вноски от 5,1 и 3 милиарда евро. Изчисленията показват, че запълването на дупката, отворена от излизането на Обединеното кралство, чрез по-високи вноски от страните-членки би довело до влошаване на нетния им баланс, т.е. държавите биха получавали по-малко средства от Брюксел. Най-засегнати ще бъдат Австрия, Германия, Холандия и Швеция.

Ако в евробюджета не настъпи преразпределение, или ако Брюксел не получава повече пари от страните-членки, най-губещи от Брекзит ще бъдат европейските фермери. Полша, Гърция, Румъния и Испания ще пострадат най-силно. В момента тези четири държави получават общо 9 милиарда евро от касата на Общата селскостопанска политика.

Германия, Холандия и Франция са най-големите доставчици на месо, млечни продукти и преработени храни за Великобритания и ще загубят най-много от отпадането на този пазар. Двустранните търговски отношения между тези три страни и Лондон са равни на 50 процента от общия стокообмен между Острова и Европейския съюз.

От напускането на Великобритания ще пострадат и други сектори на икономиката на Съюза. С годишен обем от 353 милиарда долара Обединеното кралство е вторият най-голям пазар за европейски стоки, след Съединените щати. В обратната посока Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Великобритания с годишен обем от 214 милиарда евро, което е почти половината от британския износ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.