1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С 60 милиона евро се съкращават средствата за ОСП в бюджета на ЕС за следващата финансова година

С 60 милиона евро се съкращават средствата за ОСП в бюджета на ЕС за следващата финансова година

Предвидените съкращения в аграрния сектор са в резултат на нереализирани програми

С 60 милиона евро се съкращават средствата за Общата селскостопанска политика в бюджета на Европейския съюз за следващата финансова година. Първоначално Европейската комисия искаше да ограничи парите за аграрния сектор с 209 милиона, но срещна силна съпротива и се отказа от предложението си.

Финансовите министри от страните-членки обсъждат в Брюксел както бюджета за следващата година, така и текущата финансовата рамка за периода от 2014-та до 2020 година. В нея за перото "устойчив растеж и природни ресурси", т.е. селско стопанство, развитие на селските райони, рибарство и екология, са предвидени общо 420 милиарда евро, или 60 милиарда за всяка една от седемте години. Тази сума представлява 39 процента от общия седемгодишен бюджет на Съюза.

Предвидените за догодина съкращения в аграрния сектор са в резултат на нереализирани програми, или заради проекти, провалили се в следствие на лошо управление от страна на отделни държави, съобщиха от Европейската комисия.

Преди ден председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложи през новия финансов период 2021-2028 годишният бюджет на Съюза да се удвои от сегашните 140 на 280 милиарда евро. Това би означавало обаче, че държавите-членки ще трябва да правят двойно по-големи вноски. Затова идеята на Таяни засега не среща разбиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.