1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Пловдив беше открит логистичен център и павилион за електронна търговия с Китай във формат 16+1

В Пловдив беше открит логистичен център и павилион за електронна търговия с Китай във формат 16+1

Tой ще се превърне в модерен мост чрез технологиите на 21 век

"Създаденият демонстрационен и логистичен център е първи по рода си в Централна и Източна Европа и има цел да промотира възможностите на икономиките на нашите 16 страни и да насърчава търговския стокообмен с Китай. Вярваме, че той ще се превърне в модерен мост чрез технологиите на 21 век за още по-успешно и надеждно сътрудничество между Централна и Източна Европа и Китай." Това заяви в Пловдив заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при даването на официалния старт на проекта „16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти“ – България.

"Инициативата е резултат на общите усилия на Министерство на земеделието, храните и горите и Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа за създаване и гарантиране на по-бърз и надежден достъп на нашите производители до пазарите в Китай, както и създаване на врата за китайската индустрия към европейския пазар", обяви при откриването д-р Василева.

"Проектът се превърна в успешен благодарение и на задълбоченото ни сътрудничество в последните 2 години с нашите партньори от Китай, както и със страните от Централна и Източна Европа", подчерта тя. Модерният земеделски стоков и технологичен център е важен не само за развитието на сектор „Земеделие“ в България, но и за цялата икономика. "Надяваме се новосъздаденият логистичен хъб да бъде много добър пример и за останалите страни от Централна и Източна Европа в разгръщането на сътрудничеството с китайската икономика", посочи заместник-министърът.

"Така наречената инициатива „16+1“ за по-тесни икономически контакти между страните от Централна и Източна Европа допринесе много за развитието на отношенията между тези страни. Тя спомогна и за по-интензивна търговия със селскостопански стоки между тези седемнайсет страни, както и за стартирането на проекти, насърчаващи технологичния обмен и научното сътрудничество в областта на селското стопанство. Показателно е, че през последните три години търговският оборот със земеделски стоки на България с тези страни възлиза на около 2 млрд. долара годишно, което представлява около 26-27% от общия селскостопански стокообмен на България, което считаме за огромен успех на Инициатива „16+1“, заяви д-р Лозана Василева.

Логистичният център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти ще бъде място за търговия, демонстрация на продукти и логистика, където ще бъде възможен лесен и достъпен пълен пакет от транспортни и други логистични услуги. Те ще се предлагат в пакет на компаниите от Китай и страните от Централна и Източна Европа, така че да посрещнат по-успешно търсенето на пазара за международна логистика и за електронна търговия със селскостопански и други продукти.

На церемонията присъстваха Посланикът на Китайската народна република в България Н.Пр. г-н Джан Хайджоу, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов и основателят на Тракия икономическа зона и Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Пламен Панчев. Директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев подчерта значението за икономиката ни на огромния потенциал в прякото сътрудничество с Китай.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.