1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Време е отново да дарим „Зрънце любов“ на пойните птици в града

Време е отново да дарим „Зрънце любов“ на пойните птици в града

Снимка:

Снегът натрупа и е време да слагаме хранилките

Снегът натрупа и е време да слагаме хранилките, за да подкрепим дивите пойни птици в търсенето им на храна. Предлагането на храна на птиците през зимните месеци  е в основата на кампанията „Зрънце любов“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), организирана за девета година.

На птиците, също като на нас, им е студено, освен това им е трудно да намират естествената си храна, каквито са насекомите. Затова Българското дружество за защита на птиците призовава да поставите хранилка със суров слънчоглед на прозореца си, пред блока или в парка. Храната, богата на мазнини, е важна за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават да ни радват с красотата и жизнерадостта си в снежните дни.

Целта на кампанията „Зрънце любов“ е не само да помогне на малките крилати обитатели на парковете и градините в критичните за тях зимни дни, но и да стимулира хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата. Всеки може да отбележи хранилката си на интерактивна карта на сайта на БДЗП, където близо 2000 души от цяла България вече са обозначили своята грижа за природата.

Голям, син, черен или дългоопашат синигер,  горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат ежеминутно до хранилката. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на семената  в нея.

За изработването на хранилка не са нужни нито скъпи материали, нито специални умения. Включете се на 3 декември (неделя) от 12:30 до 16:30 в ателие „Хранилка за птици“ в Bulgaria Mall, за да изработите своя,  а от БДЗП ще ви разкажат как да се грижите за дивите птици през зимата в града. Необходимо е само да носите празна пластмасова бутилка и 2 молива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.