1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Австрия може да остане без министерство на земеделието

Австрия може да остане без министерство на земеделието

Месец и половина след парламентарните избори страната все още няма ново правителство

Австрия може да остане без министерство на земеделието. Важни са предстоящите коалиционни преговори. Месец и половина след парламентарните избори страната все още няма ново правителство.

След като социалдемократите на канцлера Кристиян Керн получиха едва 27 процента от гласовете, те най-вероятно ще отпаднат от правителството. На първо място при изборите се класира Австрийската народна партия под ръководството на външния министър Себастиан Курц и получи мандат за съставяне на правителство. Вместо да започне коалиционни преговори с досегашните си партньори, социалдемократите, Курц предпочете крайно дясната Партия на свободата, третата сила в новия парламент.

Двете формации водят разговори вече 6 седмици, без обаче да успеят да се споразумеят. За сектора селско стопанство най-вероятно ще отговаря заместник-министър в едно бъдещо министерство на икономиката, енергетиката и земеделието. В случай, че самостоятелното земеделско ведомство все пак се запази, шансовете на досегашния агроминистър Андре Рупрехтер да запази поста си се оценяват като малки. Спряганата за негова наследничка Елизабет Кьостингер, доскоро народна представителка в Европарламента, също отпада, тъй като беше избрана за председател на австрийския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.