1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ВАС отмени наредба за измяна на подмярка от европейската програма за развитие на селските райони

ВАС отмени наредба за измяна на подмярка от европейската програма за развитие на селските райони

Нарушени са три европейски директиви и редица административни срокове

Върховният административен съд отмени наредба за измяна на подмярка от европейската програма за развитие на селските райони, чийто бюджет е 237 млн. евро.

Решението на ВАС е от 17 октомври и е по жалба на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) с председател Явор Гечев.

Според жалбата на НСЗКБ,  Министерството на земеделието, под ръководството на бившия министър Десислава Танева, е допуснало множество административни пропуски и е взело незаконосъобразни решения. Нарушени са три европейски директиви и редица административни срокове.

Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014–2020 г. е взимал неприсъствени решения, което е в строг разрез с правилата. Всяка европейска програма има подобен комитет, който е колективен орган за наблюдение на действията по дадена програма. Членовете ѝ се назначават от министъра, като в него влизат академици, общественици и представители на неправителствения сектор.
„…допуснати съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на НИД на Наредба № 9/2015 г. във връзка със задължителното участие на консултативен орган – Комитета за наблюдение на ПРСР 2014 – 2020 г.", пише в решението си ВАС.

Освен действията или бездействията на Комитета, не са спазени срокове от страна на МЗХ за публикуване на проект за изменение и допълнение на наредба. Направени са административни нарушения и пропуски, смята съдът:

"Въпреки обема на представените от административния орган доказателства, нито едно от тях не съдържа данни на компетентния орган по смисъла на чл.28 ЗНА да е предоставен проектът на нормативния акт заедно с мотивите, съответно доклада към него, по смисъла на чл.28, ал.1 ЗНА, респ. тези документи да са обсъдени от органа. Голяма част от представените доклади и справки са без дата."

Наредбата за изменението на наредбата, по която се прилага подмярка 4.1, е направена през 2016-та година в две основни направления - вдига се таванът на проектите от 1 млн. на 1,5 млн. лева и прави допустими инвестициите за напояване в стопанствата. Решение на съда на втора инстанция за отмяна на наредбата би значело, че ще се върнат старите правила, а МЗХ ще прави наново наредбата за изменение.

Националния съюз на земеделските кооперации изразява загриженост, че при решение на съда на втора инстанция всички пари по програмата са застрашени и няма да бъдат изплатени от Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.