1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Базисна премия от 100 евро за хектар за всеки фермер в Европейския съюз

Базисна премия от 100 евро за хектар за всеки фермер в Европейския съюз

Това предлага земеделският министър на германската провинция Мекленбург-Предна Померания

Базисна премия от 100 евро за хектар за всеки фермер в Европейския съюз. Това предлага земеделският министър на германската провинция Мекленбург-Предна Померания в концепция за реформа на Общата селскостопанска политика. Документът е представен в Брюксел.

Към основната премия да се плащат и бонуси за хуманно отношение към животните и за екологични мерки, се казва в документа на Тил Бакхаус. Той смята за разумно средствата от Първия стълб да бъдат преразпределени така, че да поощряват опазването на околната среда. Така след предприемането на доброволни мерки за екология, базисната премия от 100 евро на хектар ще бъде увеличена. Вторият стълб, предвиден за подкрепа на селските райони, засега остава незасегнат от предложенията на Бакхаус.

Министърът е поръчал да се изчисли какви промени биха настъпили за фермерите в поверената му провинция. От сметките излиза, че за зелени площи, засети с цъфтящи растения, премията би скочила от 680 на 900 евро на хектар.

Предложеният от Бакхаус модел предвижда по-голяма подкрепа за първите хектари. Към тях да се насочат допълнителни 10 процента от основната премия, иска министърът на германската провинция. Повече пари да получават и младите фермери, като сумите за тях да се увеличат с 3 процента. Допълнителни средства би могло да има и за фермери, които отглеждат говеда, овце и кози на открити площи, предлага той.

Ако предложението на Бакхаус бъде прието, едно конвенционално стопанство в провинцията би получавало 43 процента от субсидиите под формата на премия за площ, а останалите 57 на сто - чрез допълнителните плащания. В момента тези стопанства получават две трети от сумите като директни плащания за площ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.