1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китка от новини от Угърчин и Лесидрен

Китка от новини от Угърчин и Лесидрен

Гледайте предаването "Говори България" по АгроТВ

Община Угърчин изпраща годината с  инвестиция за 5 милиона и 800 хиляди  лева за обновяване на пътищата, нови идеи за развитие на производството на трюфели  и красиви изненади  от Коледния базар в Дневния център за възрастни, уточни за Агро ТВ Мария Динева, зам.кмет на общината. През новата година ще продължи и разрастването на „родословната гора“, допълни  Борислав Патарински, председател на Читалището „Вълчо Русковски“.

Родолюбиви българи от много общини правят родословни дървета и изследват паметта и миналото  на своя край. Проучването на родовете в Угърчин обаче е много дълбоко и подробно и корените на начертаните дървета ,които са изложени в Читалището, стигат до 17 век.  Лесидрен мери придобивките си със затворения цикъл на месопрозиводството и преработването на местната кооперация: фуражи, животни, месо, колбаси и деликатеси и разпространение на продуктите.  Стара ценност на Лесидрен са  красивите къщи и историята на  обновената църква „Свети Георги“. Тя е строена от ученици на майстор Уста Колю Фичето, а наскоро към нея  млади хора издействаха отварянето на училище. В общината всеки мери новините със свой аршин.

Друго  е водещо  за  Йорданка Димитрова, майстор на носии и изпълнител на народни песни: разкрито наскоро съкровище от бабините ракли, които ще влязат в Коледния базар в Дневния център като сукно и най-различни материали за изработването на детски носии. Старческият дом пък осъмна с нов параклис.

Още за дарованията и родното производство в Лесидрен и Угърчин гледайте в „Говори България“ в две поредни недели - нa 10  и 17 декември, от 18:00 часа.


Автор: Ваня Манолова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.