четвъртък, 24 Май 2018, 08:50
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
10 Дек 2017 10:22 | Новини

Лек спад бележи индексът на основните аграрни суровини през ноември

Търсенето и предлагането на световните пазари, особено при пшеницата и царевицата, са почти изравнени

Лек спад бележи индексът на основните аграрни суровини през ноември
Оцени статията
|

Лек спад бележи индексът на основните аграрни суровини през ноември. Повишението при захарта и растителните масла е било компенсирано от поевтиняването на млечните продукти. Индексът се изготвя всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Общият индекс за ноември е паднал с половин процент спрямо октомври до 175,8 пункта. Това са 4 пункта повече в сравнение с ноември 2016 година.

Почти без промяна остават цените на зърнените култури, като за изминалия месец техният индекс е бил 153,1 пункта. Миналата година по това време цените са били с над 8 процента по-ниски. Търсенето и предлагането на световните пазари, особено при пшеницата и царевицата, са почти изравнени и това е стабилизирало цените от август насам, съобщават от ФАО.

Ръст от 2 пункта спрямо октомври бележи индексът на растителните масла, като достига 172,2 пункта, което е деветмесечен рекорд. Увеличението се дължи най-вече на поскъпването на соевото, рапичното и слънчогледовото масло. Най-силен спад ФАО отчита при цените на млечните продукти. За втори пореден месец индексът пада, като през ноември минусът е с над 10 пункта до 204,2 пункта. Поскъпване е имало при захарта, като индексът се е покачил с 9 до 212,7 пункта. Покачването на цените е свързано с намаляването на доставките от Бразилия.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker