1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Реколтата от зърно в Австралия се очертава като най-слабата за последните 10 години

Реколтата от зърно в Австралия се очертава като най-слабата за последните 10 години

Заради ниските добиви ще бъде намален износа

Реколтата от зърно в Австралия се очертава като най-слабата за последните 10 години. След неблагоприятните климатични условия през пролетта, прогнозата на агроведомството беше занижена до около 30 милиона тона.

Ако това предвиждане се окаже вярно, количеството би било с над 20 милиона тона под рекорда от миналата година. Фермерите в Австралия очакват спад при всички есенници. И макар че площите за основната култура, пшеницата, бяха намалени само с 3 процента, добивите от хектар са толкова слаби, че след жътвата ще останат малко над 20 милиона тона, т.е. близо 15 милиона тона по-малко, отколкото през сезон 2016/17.

Последната слаба реколта е била преди 10 години, когато недостигът на влага намали производството с над 13 милиона тона. Сега очакваният резултат ще бъде със 17 процента по-слаб от средното за периода от 2008 до 2017 година, сочат оценки на експертите. Заради ниските добиви четвъртият най-голям износител на пшеница в света най-вероятно ще трябва да свие експорта.

Подобни са очакванията и за други култури. Земеделските стопани в Австралия ще приберат 40 процента по-малко ечемик, при овеса се прогнозира спад от 44 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.