1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Преговорите с МЕРКОСУР буксуват

Преговорите с МЕРКОСУР буксуват

Става все по-малко вероятно договарянето на свободната търговия да приключи до 20 декември

Преговорите между Европейския съюз и южноамериканските държави от МЕРКОСУР за сключване на споразумение за свободна търговия се оказаха в задънена улица. Според представители на Брюксел, новият кръг от преговори в Буенос Айрес не е довел до желаните резултати.

Така става все по-малко вероятно договарянето на свободната търговия да приключи до 20 декември, каквито бяха първоначалните планове на Европейската комисия. Една от пречките е, че страните от МЕРКОСУР все още не са представили своите квоти за безмитен внос от Европа на млечни продукти, вино, зехтин и преработени плодове и зеленчуци. Това беше едно от условията, поставени от агрокомисаря Фил Хоган, за да получи Южна Америка в замяна квоти за внос на захар.

Освен това в Европейския съюз има опасения за сигурността на храните, произведени в страните от МЕРКОСУР. Става дума за скандала с разваленото месо в Бразилия, който все още не е разследван докрай.

Брюксел отхвърли и предложение на Бразилия споразумението за свободна търговия да се отнася само за взаимното признаване на търговски привилегии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.