1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови правила за допускането на препарати за растителна защита ще изработи Европейската комисия

Нови правила за допускането на препарати за растителна защита ще изработи Европейската комисия

За по-голяма прозрачност при анализа на риска, изследванията, предоставени от индустрията ще бъдат публикувани

Нови правила за допускането на препарати за растителна защита ще изработи Европейската комисия. В бъдеще под внимание ще се вземат не само изследвания, предоставени от производителите, но и независими оценки. Това обяви здравният комисар Витенис Андриукайтис в Брюксел.

По думите на Андриукайтис по-голяма тежест ще се пада на проучванията, проведени от Европейската агенция за сигурност на храните. Тъй като изследвания са много скъпи, Брюксел възлага първоначалните проверки за евентуални рискове на производителите на препаратите. В бъдеще в отделни случаи, ЕФСА ще решава дали са нужни допълнителни проучвания. Агенцията ще има и правото да провежда такива изследвания, посочи комисарят. За целта ще бъде увеличен и бюджетът й.

За по-голяма прозрачност при анализа на риска, изследванията, предоставени от индустрията ще бъдат публикувани, обеща Андриукайтис. По въпроса за удължаването на срока за използване на глифозата комисарят поясни, че след като Европейската комисия е издала разрешение за нови пет години, само националните правителства могат да издадат собствени забрани.

"Много е важно страните-членки да се възползват от възможността за собствени решения по въпросите за растителната защита. Правителствата трябва да се погрижат за правилното прилагане на препаратите на тяхната територия", поясни от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия, Франс Тимерманс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.