1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европейско ръководство за занаятчийско сирене и млечни продукти излезе на български език

Европейско ръководство за занаятчийско сирене и млечни продукти излезе на български език

Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС

Европейската комисия публикува на сайта си официалния превод на 21 езика, включително и на български, на ЕВРОПЕЙСКО РЪКОВОДСТВО ЗА ДОБРИ ХИГИЕННИ ПРАКТИКИ ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЗАНАЯТЧИЙСКО СИРЕНЕ И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_fh_guidance_artisanal-cheese-and-dairy-products_bg.pdf

Ръководството е разработено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и експерти по безопасност на храните по поръчка на Европейската комисия.

Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС по отношение на фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.  „На практика това означава, че щом една малка ферма с 25 кози във Франция може да произвежда козе сирене от сурово, непастьоризирано мляко и да го продава на територията на целия ЕС, то такава ферма със същите производствени и хигиенни практики и помещения би трябвало да може да бъде регистрирана официално във всяка друга страна – членка и да продава без ограничения на територията на ЕС“, коментира управителят на Фондация БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов.

Макар да е предназначено основно за бизнеса, ръководството беше одобрено от ЕК и след това от държавите – членки, което означава, че то може да се ползва и за нуждите на официалния контрол. За българските условия това означава, че директорите на ОДБХ, началник – отделите по Контрол на храните и всички инспектори при рутинните си проверки могат да прилагат дерогации и адаптации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско производство. Основанието за това е чл. 10 на Регламент (ЕО) 882/2004.
           
„Обръщаме се към всички към всички консултанти, технолози и проектанти на малки обекти за преработка на мляко, към всички служители на БАБХ : използвайте Ръководството в максимална степен в соята работа – то е официален документ на Европейската комисия!“, призовава д-р Апостолов. За малките производители на мляко и млечни продукти – фермери, регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ ръководството трябва да стане настолна книга. Производителя носи цялата отговорност за качеството и безопасността на храните!
     
Фондация БИОСЕЛЕНА членува в Европейската мрежа на фермери и занаятчии, производители на сирене и млечни продукти от 2015 година. Фондацията имаше ангажимент за превода на Ръководството на български език. В момента заедно с колеги от 14 стани – членки БИОСЕЛЕНА разработваме обучителни материали и инструменти за фермери и занаятчии, базирани на текстовете на ръководството. Очакваме през месец юли 2018 материалите да бъдат готови за тестване във фермите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.