1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Риболовци организират протест срещу нова ВЕЦ „Румянцево“

Риболовци организират протест срещу нова ВЕЦ „Румянцево“

Централата ще се строи в емблематичен за риболовците на пъстърва участък от река Златна Панега

Протест срещу изграждането на нова ВЕЦ „Румянцево“ организират от Сдружение риболовен клуб „Балканка“ и спининг клуб „Стари видри“.  Протестът е насрочен за тази неделя, 17 декември. Причината - централата ще се строи в емблематичен за риболовците на пъстърва  участък от река Златна Панега. Той е известен и с голямото си биоразнообразие.

Припомняме ви, че преди време риболовци протестираха пред екоминистерството срещу незаконно изградени ВЕЦ-ове в коритата на реките. От сдружението заявиха, че са изпратили сигнал и до прокуратурата. Тя от своя страна е задвижила процедура като е изискала от Дирекция национален строителен контрол да се самопровери за нарушенията, които са били извършвани.

От Сдружение риболовен клуб „Балканка“ твърдят още, че освен липсата на учредено  възмездно право за строеж от страна на държавата има и много случаи, в които са издавани разрешителни за строеж без задължителния документ за учредено възмездно право за ползване на повърхностен воден обект  или водохващането е построено по-нависоко в планината, отколкото е било разрешено.

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.