1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средната цена на едро на яйца за страната отбелязва повишение

Средната цена на едро на яйца за страната отбелязва повишение

По области, цените на яйца - размер L в големите търговски вериги се движат от 0,32 до 0,38 лв./брой

През периода 6 – 13 декември 2017 г. средната цена на едро на яйца за страната отбелязва повишение на седмична база, докато тези на дребно остават без промяна.

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,24 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Шумен) до 0,33 лв./бр. (Стара Загора). В пет области се отчита седмично увеличение на стойностите, достигащо до 0,07 лв./бр. в Силистра, докато само във Враца и Плевен е налице намаление, с по 0,01 лв./бр. Това води до повишение на средната цена на продукта за страната с 0,01 лв./бр., до 0,29 лв./бр.

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в големите търговски вериги (ГТВ) остават 0,32 лв./бр. за размер M и 0,35 лв./бр. за размер L.

Предлагането на яйца – размер М в ГТВ е в ценовите граници от 0,31 лв./бр. до 0,35 лв./бр. В сравнение с предходната седмица, в четири области се наблюдава повишение на стойностите, в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,04 лв./бр., най-чувствително в Хасково, а във Видин, Враца, Добрич, Монтана и Шумен - понижение с по 0,01 лв./бр.

По области, цените на яйца - размер L в големите търговски вериги се движат от 0,32 лв./бр. (Смолян) до 0,38 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В седем области на страната се отчитат седмични ценови отклонения в границите от -0,02 лв./бр. (Шумен) до +0,01 лв./бр. (Варна, Добрич и София).
 
Средно за страната, цената на яйца – размер M в другите търговски обекти (ДТО) остава 0,33 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,29 лв./бр. (Силистра) до 0,35 лв./бр. В сравнение с предходната седмица, в Русе се наблюдава поевтиняване на продукта с 0,01 лв./бр., а в Търговище - поскъпване с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца – размер L в ДТО се движат в интервала от 0,31 лв./бр. (Силистра) до 0,38 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана, София и Шумен). Във Варна, Пловдив, Русе и Смолян се регистрира седмично намаление на стойностите с по 0,01 лв./бр., а единствено в София – увеличение, с 0,02 лв./бр. Средно за страната, цената на този размер яйца в ДТО се запазва на ниво от 0,35 лв./бр.

През изминалия седмичен период средната за страната цена на яйца – размер L в ГТВ е равна на тази в ДТО. При размер М средната за страната цена на дребно в по-малките търговски обекти е с 0,01 лв./бр. по-висока от тази в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,04 лв./бр. във Видин, Враца, Монтана и Стара Загора. В девет области цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,04 лв./бр. по-високи от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,03 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО, като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Велико Търново – 0,11 лв./бр., а за по-малките магазини в Бургас и Шумен - 0,10 лв./бр. В област Стара Загора цената на дребно на яйца - размер М в ГТВ е с 0,02 лв./бр. под тази на едро в съответната област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.