1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До 663 000 тона се е увеличил европейският износ на обезмаслено сухо мляко за първите 10 месеца на година

До 663 000 тона се е увеличил европейският износ на обезмаслено сухо мляко за първите 10 месеца на година

Данните са от доклад на Европейската комисия

С малко над 39 процента до 663 хиляди тона се е увеличил европейският износ на обезмаслено сухо мляко за първите 10 месеца на година. Данните са от доклад на Европейската комисия.

Ръст има и при експорта на пълномаслено мляко на прах за трети страни, като количеството е достигнало 337 хиляди тона, т.е. 2 процента повече, в сравнение с миналата година. Плюс от 4 на сто има и при сирената, от които Европейският съюз е изнесъл близо 700 хиляди тона за периода от януари до октомври.

Единствено при кравето масло има спад, и то значителен. Изнесеното количество е близо 120 хиляди тона, със 17 процента под миналогодишното. Най-големият вносител на европейско масло са Съединените щати с 23 хиляди тона, следвани от Китай. Отрицателните резултати са вследствие на намалените доставки за Саудитска Арабия – минус 50 процента – и за Япония – минус 40 на сто. Като основна причина анализаторите посочват свитото производство на масло в Европа, което е довело и до недостиг на тукашните пазари.

За посочения период най-много масло е изнесла Нова Зеландия – над 340 хиляди тона. С около 1 милион тона островната държава е начело и при експорта на пълномаслено мляко на прах. Европа държи първите позиции при износа на нискомаслено сухо мляко и сирене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.