1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добруджа се обяви категорично срещу добива на природен газ

Добруджа се обяви категорично срещу добива на природен газ

Жителите на общината се опасяват, че евентуален добив на газ ще доведе до разрушаване на екологичното равновесие

Добруджа се обяви категорично срещу добива на газ. Това са резултатите от проведения в неделя в община Генерал Тошево референдум. Близо 97% от гласувалите са отхвърлили инвестиционното намерение за прокарване на 41 сондажа за газ в 18 населени места.

След почти двумесечно напрежение, протести и обществени дебати в община Ген. Тошево се стигна до референдум. На допитването добруджанци се обявиха срещу намерението на инвестиционна фирма да получи газова концесия за 35 години. Изборният ден премина без сътресения, жалби и нарушения.

Жителите на общината се опасяват, че евентуален добив на газ ще доведе до разрушаване на екологичното равновесие, до натравяне на земята и водите.

Окончателните и категорични резултати от народното допитване: над 96% от гласовете на добруджанци отхвърлят добива на газ. Своя вот са дали 6671 души – това са близо 53% от имащите право на глас.

Референдумът става задължителен за общинското ръководство на Генерал Тошево. Сега топката остава в ръцете на правителството – дали ще одобри инвестиционното намерение за добив на газ или ще се съобрази с народния глас. Кметът на община Генерал Тошево ще поиска среща с премиера Бойко Борисов - за да бъдат взети под внимание резултатите от референдума. Той се проведе след поредица от протести.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.