1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Двудневен семинар постави началото на дейността на центъра за опазване здравето на дивеча

Двудневен семинар постави началото на дейността на центъра за опазване здравето на дивеча

Само с обединени усилия могат да се контролират заболяванията по животните

Само с обединените усилия на ветеринарни лекари, ловци, местна и централна власт и с бърз обмен на информация и координиране на общи действия, можем да имаме успешна превенция и ефикасен контрол на заболяванията по дивечсеминара. Това заяви инж. Григор Гогов при откриването на първия семинар в Правец на новосъздадения CIC Център за опазване здравето на дивеча. Центърът е изграден на територията на България с усилията на три международни организации - Международният съвет по лова и опазване на дивеча (CIC), Генералната асамблея на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) и Световната организация за здравето на животните OiE.

Голяма е ролята и отговорността на ловците, които първи откриват симптомите на заболявания по дивеча и имат възможност да предоставят проби за лабораторен анализ, уточни инж. Гогов. Той изрази удовлетворение от създаването на възможността именно в България да се координират действията на двете колегии – ловната и ветеринарната по опазване здравето на дивеча.

Старт на двудневния семинар, с което се открива и дейността на центъра, даде Бернар Лозе, почетен президент на Международния съвет по лова и опазването на дивеча CIC. Той направи исторически преглед на дългогодишните усилия за създаването на центъра по инициатива и  с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите.

Почетният президент на съвета акцентира върху това, че е бил впечатлен от познанията на младите български ветеринарни лекари в областта на заболяванията по дивеча и разбирането за обвързаността им с цялостната епизоотична картина на заболяванията по животните в Европа. Това е мотивирало решението му да бъдат подпомогнати усилията на България за изграждането на център към Международния съвет по лова и опазването на дивеча CIC, обединяващ целите и задачите и на OIE. Бернар Лозе припомни в този контекст  първата международна среща по ранно откриване и профилактика на африканската чума по свинете между OIE и CIC, проведена през 2014 г. и изрази надежда центърът в България да се превърне в средище, подпомагащо общите усилия.

България беше инициатор за създаването на този център и радостното е, че намираме подкрепа и успяхме да изведем докрай начинанието в рамките на настоящото правителство, подчерта д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Според него страната ни може и трябва да се превърне в център за координация усилията в Европа за борба с трансгранично пренасяните заболявания по животните.
 
Надяваме се с повече информираност и споделяне на експертен опит и добри практики не само на национално, но и на регионално ниво да работим по-успешно заедно с колегите от съседните страни за превенция и контрол на развитието на трансграничните епизоотии, посочи д-р Илиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.