1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Навременни субсидии и защита на местните породи - обещания за 2018-та

Навременни субсидии и защита на местните породи - обещания за 2018-та

Дисбалансът на районите също е проблем, който ще е във фокуса на вниманието през 2018-та

Приоритет за оцелелите и доказали своята приспособимост към районите местни породи, навременно плащане на субсидиите, защита на  родния генофонд и износ. Това са някои от приоритетите за животновъдството и за цялото земеделие през Новата година, които обобщи  Бойко Синапов, съветник на Министъра на земеделието, храните и горите в интервю за предаването „Говори България“ и  Агро ТВ.

Още в началото на Новата година ще бъде отворена Мярка 6.1 за младите фермери и ще използваме възможността на председателството на ЕС  да обърнем сериозно  внимание на младите хора - да се престрашат в своите земеделски начинания уточни Бойко Синапов. Ще се търсят възможности фермерите да бъдат поощрени в опита за защита на  още  географски названия на родни български традиционни продукти, съхранили силата на вековете и спецификата на районите. Специално внимание ще се обърне на навременното изплащане на субсидиите, както се случва в края на 2017-та с парите за обвързано производство и деминимис, а също  и на защитата на местните породи-доказали, че мястото им е там, в полупланинските и планински райони.

Интересът към българските местни породи води и в пробива с износ на месо и живи животни към Турция, което г-н Синапов очерта като една от новините в края на 2017-та.

Дисбалансът на районите също е проблем, който ще е във фокуса на вниманието през 2018-та. Цялото обобщение за 2017-та гледайте в предаването “Говори България“ тази неделя от 18.00 часа.

Автор: Ваня Манолова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.