Поскъпва и бялата рафинирана захар, която се търгува основно на Лондонската борса
С близо 9 процента е поскъпнала захарта на борсата в Ню Йорк за последните три седмици. При последната сесия мартенските фючърси на нерафинираната захар се продаваха за 272 евро на тон, докато в средата на декември цената беше 249 евро.
Поскъпва и бялата рафинирана захар, която се търгува основно на Лондонската борса. Там един тон със срок на доставка през март вече струва 399 евро, с малко над 8 процента повече, в сравнение с цената в средата на декември. Причина за поскъпването, твърдят анализатори, са предимно спекулативни сделки от страна на инвестиционни фондове, които са направили големи покупки, за да балансират своето портфолио. Погледнато откъм принципа на търсене и предлагане подобно вдигане на цената не би трябвало да има, след като през изтеклата календарна година захарта на международните пазари поевтиня с около 20 процента. Експертите предполагат, че поскъпването няма на продължи дълго. Според австралийски анализатори глобалният излишък през настоящия сезон ще достигне близо 10 милиона тона, затова и сегашните цени не отразяват действителната пазарна ситуация.