1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Новата зърнена реколта в Украйна ще достигне нивата от миналата година

Новата зърнена реколта в Украйна ще достигне нивата от миналата година

Очакват се значителни инвестиции в сектора на зърнопроизводството

Новата зърнена реколта в Украйна ще достигне нивата от миналата година. Това показва прогнозата на голяма консултантска компания в Киев. Страната ще прибере количество между 60 и 65 милиона тона зърно, сочат числата.


По данни на земеделското министерство в Киев, миналогодишната реколта е била в размер на общо 63 милиона тона зърно. Анализаторите оценяват експортния потенциал за 2018/19 година на около 40 до 43 милиона тона, докато от агроведомството посочиха за настоящата стопанска година малко под 41 милиона тона.

Консултантската компания очаква през следващите месеци значителни инвестиции в сектора на зърнопроизводството, сред които закупуването на нови вагони за транспорт на продукцията, както и разширяването на складовите пространства.

Като много важно събитие се оценява отварянето на пазара за земеделски площи. Това трябваше да се случи на 1 януари тази година, но през декември парламентът в Киев удължи въведения през 2001-а мораториум до 1 януари 2019-та.

Ако търговията със земеделски площи се разреши, на стопаните ще са нужни три до седем години, за да се адаптират, прогнозират експертите. След това се очаква както ръст на производството, така и на износа на зърно.

След 2027 година реколтите могат да достигнат 75 до 80 милиона тона, от които 55 милиона тона ще бъдат за износ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.