1. Начало
  2. Интервюта
  3. Институции
  4. Субсидиите са полезни, но правят производителите уязвими

Субсидиите са полезни, но правят производителите уязвими

Доц. Божидар Иванов: анализатор, Институт по аграрна икономика

-Г-н Иванов, по какъв начин субсидиите помогнаха за развитие на селското стопанства

През 7 годишния период няма кой знае какви различия, големи изненади и размествания по отношение на субсидирането и това е хубавото на европейската политика, защото има приемствености  яснота какво подпомагане ще има. Големият въпрос е какво ще се случи като изтече този програмен период.

-Може ли да откроим значими събития в отделните подсектори

Има известна динамика. През новия програмен период се въведоха няколко новости, по отношение най-вече на директните плащания. Има увеличение на обвързаната подкрепа от 3,5 % на 15%, 13% плюс 2% за протеинови култури и именно тези 13% които се дават за чувствителни сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство те имат различна формула на разпределение иосновната част на това разпределение е на всеки 2 години се прави нотификация. Миналата година се взе решение 2017г и 2018 г да се разпредели бюджетирането на схемите по обвързаната подкрепа, като основна част от парите отидоха в схеми за фермери с животни под селекционен контрол. Техните бюджети бяха чувствително увеличени. При зеленчуците отпаднаха култури, които бяха фрапиращи в предходни години, където се беше получило изкуствено увеличаване на площите без сериозни ефекти, като производство на тикви и разни черупкови плодове, при които се разбра, че има повече интерес към субсидирането, отколкото към получаване на резултати, които са полезни за развитие на земеделието и за страната като цяло.

-Може ли да отчетем ръст при определи сектори

Безспорно ефекта на субсидиите се забелязва до толкова, до колкото отчитането на периода до 2000 г, в който земеделието вървеше надолу, но откакто започна тази чувствителна европейска подкрепа темповете на това намаляване на този спад в производството се забави и спря и се забелязаха първите сигнали ако не увеличение то поне задържане нивата на производство. Като анализатори смятаме че сме достигнали дъно на този етап. Това което се опитваме да изтъкваме е, че субсидиите по отношения дизайн е именно това, че се наблюдава едно адаптивно поведение към тях от страна на производителите. Често пъти те са като една примамка, като някаква залъгалка която кара  производители да се вторачат повече в тях, отколкото да гледат тези базови фундаментални неща, от които трябва да се интересуват, като цени и пазари, реализацията и постигането на печалба именно на база производство и реални средства, които превръщат тяхната дейност в устойчивост. Така, че субсидиите са полезни, но играят и една негативна роля, която подвежда производителите и често пъти раздвоява тяхното внимание, като го правят неустойчиви и уязвими. И неподготвени за едно друго време, когато европарите да намалеят по отношение на земеделието, а за много дейности дори да няма.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.