1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия стартира консултации по нов Регламент за храните

Европейската комисия стартира консултации по нов Регламент за храните

Регламентът трябва да регулира процедурите за посочването на произхода на основните съставки в хранителните продукти

Европейската комисия стартира консултации по нов Регламент за храните. Той касае доброволното обозначаване на произхода на хранителните продукти. До 4 февруари физически и юридически лица могат да изразят своите виждания по въпроса - на сайта на Генералната дирекция за сигурност на храните.

След изтичане на срока подадените мнения ще бъдат обобщени и представени на съответната подкомисия, която ще ги разгледа и публикува, съобщават от Брюксел.

Регламентът трябва да регулира процедурите за посочването на произхода на основните съставки в хранителните продукти. Целта е да се избегнат заблуждаващи данни, при които потребителят остава с впечатлението, че съставката е от едно място, а тя всъщност е от съвсем друго. Сред обсъжданите обозначения са "ЕС", "Извън ЕС", както и наименованията на отделните държави-членки, техни отделни региони или трети страни.

Друга възможна алтернатива е кратък текст, който да обяснява откъде е основната съставка в опаковката. Така производителите ще имат достатъчно варианти, в случай че основната съставка идва от различни страни.

В проекта, предоставен за дискусия, са посочени също така минималния размер на буквите и разположението на обозначението върху съответната опаковка. То трябва да е видимо на пръв поглед, ясно четливо и разбираемо за всички. Европейската комисия възнамерява да пусне Регламента от 1 април 2019 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.