1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Без директни плащания остават британските фермери след 2024 година

Без директни плащания остават британските фермери след 2024 година

Мечтата на Майкъл Гоув е селско стопанство без оран

Без директни плащания остават британските фермери след 2024 година. След напускането на Великобритания, аграрната политика на Острова ще бъде по-добра, обещава от своя страна лондонският земеделски министър Майкъл Гоув.

На селскостопанска конференция в Оксфорд министърът посочи, че плащането на премиите ще продължи само 5 години след като Кралството напусне Европейския съюз. След това ще има кратък преходен период, през който крайно нуждаещи се фермери ще получават средства за площ.

По думите на Гоув, в момента от директните плащания се възползват стопани, които нямат належаща нужда от тези пари. Затова още през 2019 той възнамерява да ореже сумите, давани на големите стопанства в Англия. След 2024 година ще се дават само базисни премии, и то за ферми, които преструктурират производството си и затова изпитват затруднения. Мечтата на Гоув е селско стопанство без оран. Това предпазва природата и климата, пести пари и предотвратява ерозията на почвите. Затова целта на агрополитиката ще бъде да се поощряват новите технологии, които позволяват както високи добиви, така и защита на околната среда. Ако Великобритания успее в това начинание, фермерите на Острова ще да се справят и без директни плащания.

В Оксфорд Гоув повтори искането си за безмитен достъп до европейския пазар за британските продукти и храни. Това, според него, е в интерес и на двете страни. Освен това, Лондон ще се стреми да увеличи пазарния си дял в Китай, например при свинското месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.