1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Милиард и половина евро допълнително ще има за аграрния сектор и селските райони в Германия

Милиард и половина евро допълнително ще има за аграрния сектор и селските райони в Германия

Подкрепата за фермерите трябва да бъде свързана с по-малко бюрокрация

Милиард и половина евро допълнително ще има за аграрния сектор и селските райони в Германия. За това се договориха Социалдемократите и Консервативният блок на канцлера Ангела Меркел по време на сондажите за преговори за нова Голяма коалиция.

Средствата ще бъдат разпределени през следващите четири години, а сумата от 5 милиарда евро, назована след заседанието на работната група за селско стопанство, явно е била сериозно орязана.

Без промяна остават обаче договорките по съдържанието в областта на селското стопанство. И двете страни застават зад Общата селскостопанска политика, както и зад досегашните финансови рамки.

Бъдещите коалиционни партньори са на мнение, че подкрепата за фермерите трябва да бъде свързана с по-малко бюрокрация и да се насочи за определени цели. В изявлението след края на сондажите се подчертава, че социалните промени в селското стопанство, както и новите очаквания на потребителите се нуждаят от финансова помощ на национално, но и на европейско ниво.

Една от спорните теми в предишното правителство беше глифозатът. Тогава екоминистерството, ръководено от социалдемократите, беше твърдо против удължаването на европейския срок за ползване на хербицида, за разлика от агроведомството, начело с министър от консервативните партии. При последните дискусии двете страни се договориха постепенно да намалят употребата на глифозат и да я спрат възможно най-скоро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.