1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. InteliFresh събра производители на плодове и зеленчуци и търговци

InteliFresh събра производители на плодове и зеленчуци и търговци

Форумът се състоя в Стара Загора

Производители на плодове и зеленчуци от цялата страна се събраха в Стара Загора. Поводът - InteliFresh. Да намериш добър пазар е не по-маловажно от това да произведеш качествена продукция. Често е по-трудното. За първи път в България форумът InteliFresh събра на едно място представители на търговските вериги, международни търговци на пресни плодове и зеленчуци, лидери в хладилния транспорт, застраховането, спедицията и организацията на износа, финансисти и успешни фермери с практически опит. Своите презентации представиха успешни производители на плодове и зеленчуци, които изнасят продукция в Европа.

Акцент беше поставен върху задължителния европейски сертификат Global Gap - без него стопаните не могат да изнасят продукция извън страната. Бяха разяснени изискванията и стандартите на търговските вериги у нас и в чужбина, условията и необходимите документи за осъществяване на износ, потенциала, който крият близки и по-далечни външни пазари, правилните партньори на всеки един етап от производството и реализацията, съхранението, заготовката, транспортът, етикетирането и проследяването на продукцията, както и възможностите за застраховка и маркетинг.

Присъстващите производители имаха възможност за осъществяване на директен контакт с търговците, сред които и METRO и дори за сключване на сделки за предстоящия сезон по време на В2В срещите, отделени в специален панел в следобедната програма.
  
Засилено търсене на повече български пресни продукти, вместо преработени, отчитат анализаторите от Фондация „ИнтелиАгро“. Секторът не успява да развива потенциала си, а потребителите все повече търсят родни плодове и зеленчуци.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.