1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. САЩ с рекордно производство на месо

САЩ с рекордно производство на месо

USDA предвижда количествата да достигнат 47 милиона тона

Нов рекорд в производството на месо се очаква през тази година в Съединените щати. Това сочи прогнозата на експертите от агроведомството във Вашингтон. Това ще изостри конкуренцията на международните пазари, където САЩ са сред най-големите играчи, редом с Европейския съюз.

В януарския си доклад американското земеделско министерство предвижда производството на месо да достигне 47 милиона тона, с милион и половина тона или 3,5 процента над миналогодишните стойности. През 2016-та ръстът беше с 2,6 на сто.

Като основна причина анализаторите посочват сравнително ниските цени на фуражите през миналата година, които дават на животновъдите приемливи печалби и възможност да увеличат поголовието си. Това няма да се промени и през 2018-та, смятат експертите. Затова се очаква ръст на производството на всички видове месо, като най-големите увеличения ще бъдат при свинското и говеждото. На вътрешния пазар ще бъде реализирана обаче само малка част от допълнителните количества, а консумацията на глава от населението ще се увеличи с 2 процента и половина - до 100 килограма.

По-голямата част от допълнителното производство ще бъде предоставено на износителите. За експорт ще отидат около 7,5 милиона тона, а вносът ще се свие с 1 процент - до близо 2 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.