1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Над 6 милиона тона захар са произведени в Русия до средата на януари

Над 6 милиона тона захар са произведени в Русия до средата на януари

Заради високите разходи, морският превоз на руска захар е по-слаб

Над 6 милиона тона захар са произведени в Русия до средата на януари, съобщават от Сдружението на захарните заводи в страната. С този показател е постигнат нов рекорд. Според анализ на експерти, че до края на настоящата кампания производството ще достигне близо 7 милиона тона.

Данните на официалната статистика сочат за миналата календарна година 1,2 милиона хектара, засети със захарно цвекло, т.е. с 9 процента повече, отколкото през 2016-та. Като цяло обаче реколтата е паднала с 6 на сто до малко над 48 милиона тона.

От централното управление на митниците в Русия съобщават, че още през миналата година износът на захар от Федерацията е скочил пет пъти до половин милион тона. Най-големият клиент е Казахстан, внесъл почти 130 хиляди тона, следван от Узбекистан със 109 хиляди и Азербайджан със 105 хиляди тона.  Доставки има и за Таджикистан, Египет, Сърбия, Сирия и Монголия, като за тези държави стоката е транспортирана с влак или с камиони.

Заради високите разходи, морският превоз на руска захар е по-слаб. В този сегмент голяма конкуренция са Бразилия, Европейският съюз, Беларус и Украйна. По данни на митниците в Киев, през 2017 година страната е изнесла близо 600 хиляди тона захар, най-вече за Шри Ланка, Турция и Либия. До 15 януари тази година в Украйна са произведени 2 милиона тона захар, а реколтата от захарно цвекло е в размер на малко над 14 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.