1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Райна Бонева спечели приза Млад фермер на 2017 г.

Райна Бонева спечели приза Млад фермер на 2017 г.

Фондация "Еврика" връчи наградите си за постижения в науката, за най-добър млад мениджър, изобретател и фермер

Райна Владимирова Бонева е носител на приза Млад фермер на 2017 г. , връчван всяка година от Фондация «Еврика». Тя е родена през 1989г. в гр. Добрич. Завършва средното си образование в Каварна с отличен успех. Има бакалавърска степен по специалност «Агрономство» и магистърска степен по «Аграрен мениджмънт» от Техническия университет във Варна. Била е председател на Сдружението на младите фермери за област Добрич и е член на Асоциацията на българските фермери. Райна Бонева е фермер от 10 години, като се занимава със зърнопроизводство. Ръководената от нея земеделска фирма обработва над 13 000 дка земя в региона на село Белгун, община Каварна. Постоянно заети са 16 човека, а в усилените кампании те се увеличават до 70. За последната стопанска година размерът на плащанията към арендодателите е достигнал 100 лв./дка. Фирмата на Райна Бонева е ангажирана в подкрепа на училища, болници, църкви и читалища в региона. За мен фермерството е много сложна професия, съчетаваща в себе си множество знания и умения, които се градят цял живот, признава Райна. Голямата й амбиция е чрез новите технологии и иновативни достижения да успее да постигне пазарно и продуктово развитие, и да превърне фирмата в образец за модерно селско стопанство. Любопитен факт е, че преди години бащата на Райна също е отличен с приза Млад фермер на фондация «Еврика».

Наградите „Еврика“ се връчват за двадесет и осми пореден път за млад мениджър, за двадесет и седми път за млад фермер и млад изобретател и двадесет и втори за постижения в науката.

Те се присъждат на млади хора за техните значими  постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Наградите са ежегодни и чрез тях се цели стимулиране  на най-добрите постижения в съответната област и широко популяризиране сред обществеността на най-талантливите и способни млади хора, на тяхната дейност и успехи, и утвърждаване  на техния пример сред младото поколение. Ограничителното условие е кандидатите за наградите „ЕВРИКА” да не са по-възрастни от 35 години. Те  са излъчени от обществени и стопански организации, от  университети и научни институции , а окончателният избор се осъществява  от  специализирани  комисии  във всяка област. Наградата за постижения в науката е съвместна и се присъжда  от  Фондация „Еврика” и Съюзът на учените в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.