1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Система за лицево разпознаване за крави разработи ирландска компания

Система за лицево разпознаване за крави разработи ирландска компания

Подобно на хората, кравите имат уникални лицеви черти

Система за лицево разпознаване за крави разработи ирландска стартъп-компания от Дъблин. С нейна помощ фермерът може по-бързо да отговори на нуждите на своите животни.


Подобно на хората, кравите имат уникални лицеви черти. Това позволява лицевото разпознаване, ползвано при хората от правоохранителните органи в много държави. В случая с кравите системата комбинира камери, разположени в обора, различни сензори и програма за анализ на изображенията. Тези компоненти позволяват да се разбере дали животното се движи достатъчно, дали има проблеми с копитата и дали не приема необходимите дажби фураж и вода. Когато системата установи някаква нередност, тя известява стопанина, пращайки съобщение до телефона или компютъра му. Софтуерът е предвиден като помощно средство за по-добра грижа за кравите, както и за да помогне на фермера да увеличи производителността и същевременно да пести средства. За пръв път системата е тествана в млечна ферма в Канада през 2015 година. От тогава тя намира приложение във все повече стопанства в Съединените щати, Италия и Испания.

Вече има интерес и от Китай, като най-голям ефект има във ферми с повече от 800 крави. Цената зависи от размера на наблюдаваните помещения и от броя на животните. Хардуерът струва около 45 долара годишно за всяка крава, а анализът на данните струва още 50 долара на година и на животно. Камерите следят случващото се в обора и в рамките на броени секунди анализират изражението на всяка отделна крава. След няколко седмици системата се научава да разпознава нормалното поведение на животните и да алармира при нередности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.