1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнените площи в ЕС почти без промяна

Зърнените площи в ЕС почти без промяна

Прогнозата сочи 55 милиона хектара

Едва с процент и половина са по-малко площите със зърнени култури в Европейския съюз тази година. Това показва анализ на европейската организация КОПА и КОДЖЕКА. Прогнозата сочи 55 милиона хектара.

Очакват се близо 12 милиона хектара, засети с маслодайни, както и малко над 1 милион хектара с протеинови култури. С 25,6 милиона хектара на първо място е пшеницата с предполагаема реколта в размер на 147 милиона тона. Следва ечемикът с площ от 12 милиона хектара и общ добив от 58 милиона тона, а на трето място е царевицата. За нея са заделени 8,3 милиона хектара, от които се очаква реколта от 59,5 милиона тона.

В същото време от организацията на европейските фермери сигнализират за прекалено големите разходи при отглеждането на полски култури. В тази връзка се настоява Европейският съюз да вдигне вносните мита за био-дизел от Аржентина и да наложи по-ниски ставки при импорта на изкуствени торове. КОПА и КОДЖЕКА иска също така по-голяма подкрепа за стопаните, които сеят протеинови култури, за да се намали зависимостта от вносните.

Европейската комисия е подела инициатива за разширяване на стратегията за протеиновите култури и до края на годината ще публикува съответен доклад. От документа се очаква да покаже предимствата за околната среда, сред които са намаляването на вредните емисии, опазването на биологичното разнообразие и подобряването на качеството на почвите. КОПА и КОДЖЕКА застава зад тази инициатива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.