1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Над 5,5 млн. лева са средствата за сектор „Пчеларство“ за 2017 г.

Над 5,5 млн. лева са средствата за сектор „Пчеларство“ за 2017 г.

За четвърта поредна година пчеларите получиха подпомагане по държавна помощ от типа „де минимис“

Предоставените средства за сектор „Пчеларство“ за 2017 г.са в размер на 5 653 926 лв. Това каза по време на 16-то международно изложение-договаряне „Пчеларство-Плевен 2018” заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Тя припомни, че през 2017 г. започна да се прилага новата Национална програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. Същата е одобрена с Решение на Европейската комисия, с бюджет 4 758 663 лв. за всяка от трите години на изпълнението й.

В новата тригодишна програма за първи път се финансира частично закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед, като успешно стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство, обясни Вергиния Кръстева.

По думите й за четвърта поредна година пчеларите получиха подпомагане по държавна помощ от типа „де минимис“. За 2017 г. помощта беше в размер на 2 400 00 лв., изплатени на 4 348 пчелари, при ставка за едно пчелно семейство - 4,77 лева.

Министерството на земеделието винаги е определяло пчеларството като значим, традиционен земеделски сектор, и го подпомага с всички възможни финансови инструменти, предвидени в европейското и националното законодателство, заяви още Кръстева.

По време на изложението ще се представят 170 фирми, пчелари и организации от страната, както и от 22 държави от Европа и Азия. Ще се презентират последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, ветеринарните препарати и пчелни продукти.

Заместник-министър Вергиния Кръстева се срещна със земеделски стопани в Плевен като част от информационна кампания на МЗХГ. Кампанията се организира в областните градове на страната. Дискутираните теми са свързани с директните плащания и Системата за идентификация на земеделските парцели за 2017-2018 г., схеми и мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за 2018 г. и прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.