1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Устройство скоростно зарежда от камини с пелети до бункери със зърно

Устройство скоростно зарежда от камини с пелети до бункери със зърно

Иновативната разработка няма аналог в България и може да работи без дефекти повече от 20 години, показват я на АГРА в Пловдив

За първи път в България иновативна система спестява неколкократното вдигане на тежки чували за пълнене на домашни камини и отоплителни пелетни горелки. Уредът извършва зареждане с до 300 килограма дневно. В своя "фермерски" вариант на една работна смяна той може да пълни и силози с по 3 тона зърно. Изцяло автоматичната разработка ще бъде демонстрирана на специализираната изложба АГРА от 21 до 25 февруари в Палата 3 на Международен панаир Пловдив, съобщиха конструкторите.

Подходяща е за зареждане на бункери с фуражи и за отопление на оранжерии и големи помещения в селското стопанство. "Което означава, че системата може да се адаптира лесно спрямо нуждите на конкретния случай", обясни  инж. Александър Лалов продуктов мениджър във фирмата производител "ТMG". Идеята възникнала преди 3 години. В момента можем да задоволим и най-претенциозните изисквания откъм мощност, позициониране и обем, уверяват експертите от пловдивската компания.

Изчисления са установили, че системата е в състояние да работи без дефекти повече от 20 години. На вакуумен принцип се изсмуква материалът от специално разработен голям контейнер и се пренася към съответния уред, съд или апаратура. Това става с мощен  двигател и филтър. Процесът на зареждането е напълно автоматизиран - датчик следи нивото на материала в бункера и преди неговото изчерпване, стартира нов цикъл. "Достатъчно просто и също толкова ефективно", коментират селскостопански производители, закупили вече системата.

Принципът й на работа позволява тя да се ползва също за зареждане на домашни камини и отоплителни горелки на пелети. Чувалите с тях са тежки и неколкократното им вдигане е изключително неудобство, особено за възрастни хора, смятат конструкторите. Системата на "ТMG" е без обслужване - с изключение на първоначалното поставяне на материала в контейнера. Поетапното напълване на отоплителния уред с нужното количество материал за горенето се дозира чрез автоматика. Конструкторите са елиминирали напълно риска от засмукване на искри при зареждането, което превръща системата в изключително безопасно устройство дори в силно запалима среда. Специалните филтри са самопочистващи се.

Системата е лесна за монтаж и закрепване, не заема голяма площ. За битови нужди капацитетът й на ден е зареждане с по 300 килограма горивен материал. Спрямо количествата се разработва и различна автоматика. Затова всяка отделна система е бутикова, по индивидуалните параметри, обясни инж. Александър Лалов. При необходимост може да се постави сензор за осветление, с който работата спира през нощта след извършване на последното зареждане. Цената на системата започва от 1600 лева.

Системата е конструирана така, че да може постоянно да се усъвършенства. Освен пелети, фураж, зърно, брашно и гранулати тя извършва пренос на всякакви видове насипни и прахообразни материали в селското стопанство, в хранително-вкусовата и във фармацевтичната промишлености, в производството на пластмасови изделия. В зависимост от конкретния материал за пренос възникват и проблеми, чието разрешаване е част от действието на системата. Например пелетите често се групирали произволно и "засядали", без да пропадат в улея. Специална засмукваща сонда разбива струпването за секунди и осигурява безпроблемната работа на устройството, обясняват експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.